Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

13-wekenecho (ETSEO)

De 13 weken echo is een bijzondere echo, in de zin dat hij pas onlangs is toegevoegd aan de basiszorg. Tijdens deze echo kunnen een enkele specifieke afwijkingen bij de baby vroegtijdig worden ontdekt.

Wat is de 13 Weken Echo?

De 13 weken echo is onderdeel van de [prenatale screening] en heeft als doel om lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Je mag zelf weten of je kiest voor deze echo. De echo wordt afgenomen wanneer je tussen de 12+3 en 14+3 weken zwanger bent. Ondanks dat het kindje nog maar heel klein is, kunnen toch al een aantal lichamelijke afwijkingen opgespoord worden, waaronder:

  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan de hersenen of schedel
  • Afwijkingen aan de wervelkolom
  • Afwijkingen aan de buikwand
  • Afwijkingen aan het gezicht of ledematen

De 13 weken echo wel of niet doen?

Hoe verloopt de 13 weken echo?

De 13 weken echo verloopt net als de andere echo’s. Er wordt een beetje gel op je blote buik aangebracht, waarna de echoscopist de echokop over je buik beweegt om een beeld van je kindje te krijgen. Soms lukt het niet om via de buik de baby goed in beeld te krijgen. In dat geval kan de echoscopiste voorstellen om ter plekke een inwendige (vaginale) echo te gaan doen. Dit mag je weigeren als je dit wilt. Ook een inwendige echo doet geen pijn.

Verschillen tussen de 13 en 20 weken echo
Het is belangrijk om te weten dat de 13 weken minder uitgebreid is dan de 20 weken echo, omdat het kindje zoveel kleiner is (7cm bij de 13 weken tegenover 25cm bij de 20 weken echo). Het kan dus zo zijn dat bij de 13 weken echo er geen afwijkingen worden gezien, terwijl bij de 20 weken echo dit wel het geval is. Ook de kans dat we een inwendige echo zullen willen maken, is groter bij de 13 weken echo dan bij de 20 weken echo.

Wanneer het niet lukt?

Wanneer het niet lukt om alles in beeld te krijgen, dan wordt bij de 20 weken echo opnieuw gekeken naar je kindje.

Bij de 13 weken echo wordt er geen uitspraak gedaan over het geslacht van de baby, dit kan namelijk nog niet. De geslachtsorganen zijn op dit moment nog niet genoeg ontwikkeld.

De 13 weken echo kan alleen uitgevoerd worden als je er toestemming voor geeft dat jouw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek: de IMITAS studie. Ook word je mogelijk benaderd om een vragenlijst in te vullen. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo. 

Veelgestelde vragen over de 13 weken echo

Kan mijn partner mee?
Natuurlijk! We moedigen je aan om je partner mee te nemen. Omdat de echoscopiste zich goed moet concentreren en het onderzoek best wel even duurt, is het wel fijn om geen kinderen mee te nemen naar de echo.

Hoelang duurt de echo?
De 13 weken echo duurt meestal tussen de 30 en 40 minuten.

Moet ik iets speciaals doen voor de echo?
Nee, je hoeft niets speciaals te doen voor de 13 weken echo.

Kost de 13 weken echo  geld?
Nee, je betaalt niets voor het laten uitvoeren van de 13 weken echo. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms van je eigen risico af.

Kan de 13 weken echo in echopraktijk Nij Libben?
Helaas kan deze echo nog niet in onze praktijk worden uitgevoerd. We verwijzen je door naar Echopraktijk Tineke of andere echopraktijken in de buurt.

Vragen over de 13 weken echo?

De verloskundigen van Nij Libben geloven in de natuurlijke kracht van de vrouw en helpen je om jouw zwangerschap zoveel mogelijk volgens jouw wensen te laten verlopen. Heb je nog meer vragen over de 13 weken echo? Stel ze aan ons, of kijk eens op www.pns.nl

Professioneel

vanuit het hart

Team nij libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste