Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
Wat moet je allemaal regelen tijdens je zwangerschap? Nij Libben neemt je stap voor stap mee! We begrijpen dat dit een behoorlijke lijst is, maar we hebben ons zo veel mogelijk beperkt tot medische zaken en controles.
In de ideale wereld, begin je goed voorbereid aan een zwangerschap. Door bijvoorbeeld gezond te eten en foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Heb je vragen worden over (gezond) zwanger worden? Dan kun je terecht voor ons speciale kinderwensspreekuur.
Werk je met chemische stoffen, straling, harde geluiden of zware trillingen? Ga dan het liefst vooraf, en anders zo snel mogelijk nadat je ontdekt dat je zwanger bent bij de ARBO arts na of dit een risico vormt voor je kwetsbare jonge kindje.
Ben je niet ongesteld geworden? Dan kan het zijn dat je zwanger bent. Doe dan een zwangerschapstest om er achter te komen of je zwanger bent. Is de eerste test negatief, dan is het aan te raden om voor de zekerheid na een paar dagen een tweede test te doen als je twijfelt. Een zwangerschapstest kun je bij ons discreet gratis ophalen of kopen bij de drogisterij.
Is de test positief? Dan komt er een hoop op je af! Je bent nu zo’n 4 weken zwanger en kunt al de eerste misselijkheid en andere klachten ervaren doordat je hormonen op de schop zijn. Slikte je nog geen B11? Begin daar dan direct mee.
Ook kan je alvast de eerste afspraak met de verloskundige maken. Deze zal plaatsvinden tussen week 8 en 10. In de tussentijd kunnen jullie je voorbereiden door alvast wat onderzoek te doen naar zwanger zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op https://babyopkomst.nl/.
Rond de 8e week van je zwangerschap zul je de eerste afspraak met de verloskundige hebben. Dit is een vrij uitgebreide afspraak van een uur, waarin we gegevens verzamelen omtrent jullie gezondheid en die van je directe familie. Ter voorbereiding op dit gesprek krijg je per mail een vragenlijst. Deze mag je ingevuld mee terug nemen naar de 1e afspraak. Ook geven je voedingsadviezen en geven we uitleg over wat jij van ons mag verwachten tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je partner is van harte welkom! Tijdens deze afspraak maken we ook de eerste echo, de vitaliteitsecho.
In week 10 mag je stoppen met het slikken van B12. Maar het blijven nemen van multivitaminen speciaal voor zwangeren kan nooit kwaad, zo kunnen ook andere zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie (hoge bloeddruk) worden verkleind. Kies je niet voor multivitaminen dan is advies om elke dag 10 microgram vitamine D te nemen gedurende de hele zwangerschap en ook tijdens de borstvoedingsperiode.
Tussen week 10 en 12 wordt de tweede echo gepland. Deze heet de termijnecho, omdat je te horen krijgt wanneer je uitgerekend bent. We vertellen je nu alvast, dat de kans maar 5% is dat je op deze datum bevalt. Als je wilt, geven je bij deze afspraak informatie over onderzoeken die tijdens de zwangerschap mogelijk zijn om de gezondheid van je kindje onderzoeken, dit noemen we ook wel prenatale screenings. Hieronder vallen de NIPT-test, de 13-weekse echo en de 20-weekse echo.
Nu de uitgerekende datum bekend is, kan je ook alvast kraamzorg gaan regelen. Ook wordt het aangeraden om vrij snel de erkenning te regelen bij de gemeente als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben.
Week 12 is de laatste week van het eerste trimester. Je zit nu op een derde van je voorspelde zwangerschapsperiode. De meest kwetsbare tijd voor je kindje is nu voorbij. Dit is waarom men vaak wacht tot de 12e week om te vertellen dat men in verwachting is. Maar je mag natuurlijk zelf bepalen wanneer je het grote nieuws vertelt.
Vanaf week 13 is je baby geheel gevormd. Alle lichaamsdelen en organen zijn er, al zijn ze nog heel klein. Ook is de kans groot dat je eerste zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, nu afnemen. Doe je mee met CenteringZwangerschap? Dan kan vanaf nu je eerste groepsbijeenkomst zijn.
Tussen week 12+3 en 14+3 vindt ook de 13 weken echo plaats, als je hieraan deel wilt nemen. Hierin kunnen ernstige afwijkingen aan het skelet en bepaalde organen worden opgespoord.
Nu de spanning van net zwanger zijn voorbij is, heb je tijd om dingen gaan uitzoeken, regelen en kopen. Begin bijvoorbeeld met het samenstellen van de babyuitzet. Of meld jullie aan voor een zwangerschapscursus. Hierin leer je hoe je je goed kan voorbereiden op de bevalling. Ook leuk en nuttig om te doen, is een cursus waarbij je aan je gezondheid kunt werken onder begeleiding van een coach die gespecialiseerd is in het begeleiden van zwangere vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapspilates, zwangerschapszwemmen, fit moms of ZwangerFit.
Afhankelijk van of het je eerste zwangerschap is of niet en je lichaamsbouw, zul je waarschijnlijk rond de 17e week aan je buik kunnen gaan zien dat je zwanger bent.
Rondom de 20e week kan je een 20-weken echo uit laten voeren. Er wordt gekeken naar de gezondheid van je kindje en naar de moederkoek en navelstreng. Als jullie willen, kijkt de echoscopiste ook naar het geslacht van je baby. Vanaf nu is je baby vooral aan het groeien.
Rond 22 weken kan je jezelf laten inenten tegen kinkhoest. Je krijgt van ons informatie mee over de eventuele voor- en nadelen hiervan.
Daarnaast vinden tussentijds de volgende CenteringZwangerschap-bijeenkomsten of individuele controles plaats. Naarmate je zwangerschap vordert, zullen er steeds minder weken tussen de bijeenkomsten of controles zitten. Bijvoorbeeld bij 15-22-27-30-33-35-37-38-39-40 en 41 weken. Tijdens deze controles wordt je bloeddruk gemeten, de groei en het hartje van je baby bekeken. Als er enige twijfel is, kan er een extra echo gemaakt worden bij ons in de praktijk. Ook is er tijdens elke controle ruimte voor het stellen van vragen.
Met week 28 begint je derde en laatste trimester. Vanaf week 31 zal je zwangerschap wat zwaarder worden en kun je pijntjes en kwaaltjes krijgen. Niet altijd even makkelijk, maar wel heel normaal. Krijg je last van lichtflitsen zien, ernstige hoofdpijn, misselijkheid, braken, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderblad en/of hou je ineens veel vocht vast? Dat zijn redenen om bij ons aan de bel te trekken. We zijn altijd 24/7 bereikbaar. Ook mag je alvast na gaan denken over het maken van een bevalplan. Tijdens het spreekuur krijg je een blanco plan mee die je thuis kan invullen en de volgende controle mag meenemen. Via je verzekeraar kan je een kraampakket aanvragen. Mocht je daarvoor niet verzekerd zijn, dan kan je deze zelf aanschaffen.
Wanneer week 34 aanbreekt, kiezen sommige vrouwen ervoor om met zwangerschapsverlof te gaan. Maar als je je nog erg fit voelt, kun je ook nog wat langer wachten. Zorg ook dat je een kraambed hebt geregeld en pak alvast een tas in met spullen voor als je eventueel naar het ziekenhuis wilt/moet.
Vanaf week 36 wordt een baby die nu geboren wordt, randprematuur genoemd. Je baby drukt inmiddels al flink op je onderlichaam, dus kun je last krijgen van urineverlies (dit kan ook al wel eerder in de zwangerschap optreden). Wij zijn voorstander van bekkenbodemoefeningen om je onderlichaam te versterken. Dit kan ook helpen met het herstel na de bevalling.
Vanaf week 37 is je baby ‘voldragen’ en kan zelfstandig, gezond ter wereld komen! Met een echo liggingsecho kijken we of jouw baby al in de goede “bevalhouding” ligt, met het hoofd richting jouw bekken. Wanneer het kindje met het kontje naar beneden ligt of dwars ligt, kan verloskundige Eke dit kindje proberen te draaien door gericht op de buitenkant van jouw buik te drukken. Dit noemen we een “uitwendige versie”.
Het is fijn om bij deze termijn het kraampakket en kraambed in huis te hebben, ook al ben je van plan om het ziekenhuis te gaan bevallen. Het kraambed hebben we het liefst op de begane grond staan met een hoogte van 80-90 centimeter.
Vanaf week 38 is er een wekelijkse controle van de verloskundige om de groei van je baby en jullie gezondheid in de gaten te houden.
Week 40 is een grote mijlpaal, maar deze omcirkelde datum stelt eigenlijk niet zoveel voor. Slechts 1 op de 20 vrouwen bevalt op deze dag. De meeste zwangeren bevallen iets na hun uitgerekende datum. Het is dus heel normaal dat je nu nog met een dikke buik rondloopt.
Is je kindje na de 40e week nog niet geboren? Dan kunnen we handmatig je vliezen losmaken van de baarmoederwand, dit heet strippen. Hierbij komen hormonen vrij die de kans vergroten dat je bevalling zal beginnen.
Het zou mooi zijn als je kindje voor week 42 geboren is. Is dit niet zo, dan is het advies om ingeleid te worden. De verloskundige informeert je hierover op het spreekuur. Na de bevalling begint de kraamtijd.
Helaas leidt niet elke zwangerschap tot een bevalling. Dit is iets waar helaas best veel vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Vrouwen en hun partners ervaren vaak diepe impact van een miskraam, het maakt een abrupt einde aan jullie toekomstplannen en fantasieën over jullie kindje.
Het is belangrijk om te begrijpen dat miskramen meestal een natuurlijk gevolg zijn van vroege problemen in de zwangerschap, waar je niets aan had kunnen doen. Het is heel natuurlijk om gevoelens van schuld, verdriet of misschien opluchting te voelen. Ook kan het zijn dat jij en je partner het anders ervaren. Dit hoef je jezelf absoluut niet aan te rekenen, het verwerkingsproces en hoe lang dit duurt is voor iedereen anders.
Om te helpen bij de verwerking, is het essentieel om je gevoelens te erkennen en erover te praten met je partner, vrienden, of steungroepen. Doe wat voor jou goed voelt, zoals erover lezen, schrijven of op een bijzondere manier afsluiten met een sieraad of het planten van een boom. Wanneer je andere kinderen hebt, zijn er bijvoorbeeld mooie prentenboeken om je te helpen dit met hen te bespreken. Als het verdriet aanhoudt of heel intens is, is het raadzaam professionele hulp te zoeken, zoals een gespecialiseerde coach, om het verlies te verwerken.
Wij helpen je met al je vragen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en kersverse ouder zijn.
Professioneel
vanuit het hart