Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Ervaringen

Ook al heeft moeder natuur het laatste woord, we zullen er alles aan doen om jouw zwangerschap en bevalling zo te laten verlopen zoals jij dat voor je ziet. Hieronder lees je een aantal bevallingsverhalen uit de praktijk.

Margrietha

Na een druk weekend besloten mijn vriend en ik het verder rustig aan te doen en nog even te genieten van de tijd met zijn tweetjes. ’s Avonds gingen we samen, nietsvermoedend naar bed. Ik was die zondag precies 38 weken zwanger. Na nog geen uur te hebben geslapen werd ik wakker, ik wist het meteen.. de bevalling is begonnen. Ik begon de weeën te timen en maakte mijn vriend wakker. Toen de weeën eenmaal frequent kwamen besloten we de verloskundige te bellen. De verloskundige gaf aan dat er een beetje ontsluiting was en de bevalling inderdaad was begonnen. Samen met de verloskundige besloten we contact te houden en het even aan te zien. Ik merkte dat de weeën ieder uur krachtiger werden, ik had het meeste last van de rug weeën.

Ik kon me goed rustig houden en hierdoor kon ik de weeën steeds goed opvangen. Rond een uur of 5 ’s avonds werden de weeën steeds heftiger. Om 7 uur kwam de verloskundige opnieuw en gaf aan dat ik in de laatste fase van de bevalling zat. De verloskundige bleef (zoals gewenst) op de achtergrond en vrijwel de gehele bevalling hebben mijn vriend en ik samen gedaan. Wat een power en wat een liefde voelde ik wanneer mijn vriend me vasthield tijdens de weeën en me bemoedigende woorden toefluisterde.

Om 22.12 uur is onze dochter in het bevalbad geboren, ik heb haar zelf mogen aanpakken. Ik ben ontzettend trots op mezelf en ook op mijn vriend. Vanaf moment 1 deden we het samen en bleven we heel rustig, de rust en kalmte heeft mij er echt goed doorheen geholpen.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben trots op het feit dat zowel ik als mijn vriend zo kalm bleven tijdens de gehele bevalling. Daarnaast ben ik er ontzettend trots op dat ik mijn dochter zelf heb aangepakt vanuit het water. Die stralende oogjes die toen naar me keken vergeet ik nooit weer!

Wat zou je andere zwangeren mee willen geven?
Heb vertrouwen in jezelf en je lichaam, want diep van binnen weet je precies wat je moet doen. Zoek die oerkracht en weet dat jij dit kan!

Fernanne, Perry en kleine Floris

Alles liep anders dan gehoopt en toch kijk ik er positief op terug.’
De hele dag had ik krampen om de 3 minuten, de verloskundige had een TENS gebracht. Aan het einde van de dag bleek ik 2 cm ontsluiting te hebben. De keuze was; in het ziekenhuis slapen met medicatie of thuis af wachten. Mijn wens was zonder medicatie bevallen; dus we bleven thuis. 03:15 braken spontaan mijn vliezen en de baby had in het vruchtwater gepoept. Dit was reden om naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd ik aangesloten aan een hartfilmpje, infuus en kreeg ik bijstimulatie zodat er meer ontsluiting zou komen. Ik koos voor remifentanyl om het langer vol te houden, helaas bleef de ontsluiting ondanks persdrang op 7 cm hangen. Er is toen gekozen voor een keizersnede. Binnen een uur lag ik op OK en werd Floris geboren met een goede start!

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik positief kan terugkijken op wat ik vooraf zag als het zwartstes cenario.

Wat zou je andere zwangeren mee willen geven?
Laat je niet ontmoedigen wanneer je bevalling anders loopt dan vooraf gehoopt. De ervaring kan namelijk nog steeds ontzettend mooi en positief zijn.

Rutger, Rianne en Luca

Met 41 weken kreeg ik weeën, zo om de 10 minuten ongeveer.
Met 41 weken kreeg ik weeën, zo om de 10 minuten ongeveer. Dat schoot helaas weinig op. Na een volledige dag en nacht zat ik nog maar op 1 cm ontsluiting. De dag erna verliep met weeën om de 5/6 minuten. Aan het einde van die dag bleek ik nog steeds op 1 cm te zitten en na overleg met Eke gingen we naar Nij Smellinge om daar wat slaap in te halen. Eenmaal daar aangekomen wilde de verloskundige daar nog een keer mijn ontsluiting meten, en bleek ik op 4 cm te zitten! Toen mochten we weer naar huis, zonder te slapen. Die nacht kwamen de weeën vaker en belden we Eke snachts uit bed. Wat nu? Eke en de VIO hadden een bevalbad van de praktijk meegenomen en stelden voor dat ik het bad zou proberen om meer te ontspannen. Dit bleek een groot succes! Ik ging om 5 uur snachts in bad, om 9 uur werden mijn vliezen gebroken en daarna kon ik terug in bad. De weeën kwamen steeds vaker en werden toen erg heftig! Om 12 uur kreeg ik flinke persdrang en na anderhalf uur persen werd dan eindelijk onze lieve kleine Luca al zwemmend geboren!

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik ondanks de lange aanloop toch rustig bleef en samen met mijn vriend, de verloskundige en de VIO telkens kon beslissen wat goed voelde om te doen, en fijn thuis ben bevallen wat ik zo graag wilde 🤗

Wat zou je andere zwangeren mee willen geven?
Durf! Durf out of the box te denken tijdens je bevalling en durf te vetrouwen op je lichaam!

Alicia

De eerste zwangerschap van onze dochter in 2019 is niet gegaan zoals wij hadden gehoopt. Tijdens de 20 weken echo bleek onze dochter Tetralogie van Fallot (viervoudige hartafwijking) te hebben. De rest van de zwangerschap en de kraamtijd brachten wij toen veelal door in het UMCG.

De tweede zwangerschap
gaf ons goede hoop, hoop dat het ons nu ook gegund was, want hoe zou het mogelijk zijn dat je twee keer zoveel pech zou krijgen.
Vanwege de hartafwijking van onze dochter hadden wij de 13 weken echo (GUO) in het UMCG, alles leek goed, én we zouden nu een zoontje krijgen! Zorgen proberen uit de weg te zetten en gaan genieten was het doel. Twee weken later hadden wij controle bij de verloskundige. Niet echt spannend, want alles was goed gebleken in het UMCG, alles was uitgebreid nagekeken, je wilt ook gewoon ergens vanuit kunnen gaan. Totdat het hartje niet te horen was met de doptone, maar het kon nog goed te vroeg in de zwangerschap zijn om het te kunnen horen op deze manier. De verloskundige wilde toch even met de echo kijken, ik hoopte nog op mooie beelden, toch mooi meegenomen dacht ik nog.

Dat beeld zal ik nooit vergeten,
het kindje lag stil, in elkaar, geen hartactie meer. Ik bewoog nog wat om hem hopelijk wakker te kunnen krijgen, maar dit gebeurde niet. De conclusie was hierna al gauw getrokken, hij was overleden. Ik was toen 15 + 3 weken ver. Niet te bevatten hoe het kan dat het je weer niet gegund is, ik ging door de grond. Legde de schuld bij mijzelf neer en zocht naar antwoorden die er niet waren. Gelukkig was de steun enorm die ik direct kreeg van de verloskundige. Zij heeft toen meteen van alles voor ons in gang gezet, en mij in de rust.

Broertje
Twee dagen later is “Broertje”, zoals wij hem noemen, geboren op de verloskamers, gevolgd door een operatie waarbij ik te veel bloed ben verloren. De dagen hierna ben ik dagelijks bijgestaan door de verschillende verloskundigen, een luisterend oor werd mij volop geboden. De verloskundigen van de praktijk zagen mij niet als “nummer” of één van de velen, aan de warme steun en de gesprekken merk je hoe er oprecht meegeleefd wordt, zij lieten mij niet vallen nadat hun “taak” erop zat.

Mijn derde zwangerschap
begon in februari 2023, alle vertrouwen was weg, maar de wens was zo groot, wij waren nog niet compleet. Ik zocht contact met de verloskundige en besprak de zorgen die er meteen waren en ik werd wederom direct gehoord. Tijdens de eerste controle met acht weken had ik een te hoge bloeddruk, medicijnen en contact met de gynaecoloog worden in gang gezet. Deze zwangerschap verliep goed, maar nooit zorgeloos meer. Ik mocht komen voor controle zo vaak als ik wilde.

Hoge bloedruk
Mijn bloeddruk bleef hoog, en tijdens de gesprekken hierover had de verloskundige al gauw door dat er in mijn hoofd meer aan de gang was dan ik toe wilde geven. Ik gaf nog aan het zelf wel te kunnen, maar zij overtuigde mij dat psychische hulp mij zou helpen, nu en op langer termijn. Ze had gelijk, er werd PTSS vast gesteld, met onder andere als gevolg, een hoge bloeddruk. Door de EMDR zakte mijn bloeddruk aanzienlijk. Door dit advies kon ik onder controle blijven bij de verloskundige en hoefde ik niet naar het ziekenhuis.

Yfke
13 november is onze dochter Yfke in goede gezondheid geboren, iets wat ik niet voor mogelijk hield, de hele zwangerschap heb ik een slag om de arm gehouden, het binden aan het kindje in mijn buik ontweken, want, stel dat het weer tegen zit..

Hartverwarmende zorg
De zorg tijdens de bevalling en de zorg na de bevalling is wederom hartverwarmend van deze praktijk. Iedere verloskundige is een mensen mens, met duidelijke liefde en passie voor het vak en met een enorm empathisch vermogen.

Nu gaat het ontzettend goed met mij, Yfke maakt zo veel goed en doet het zelf ook hartstikke goed, ik kan voorruit kijken, wij zijn compleet. Ik heb de touwtjes weer in handen en hoop in de toekomst alles van afgelopen jaren op eigen tempo en kracht een plekje te kunnen geven.

Bedankt!
Verloskundigen van Verloskundige praktijk Nij Libben, bedankt voor alles! Voor alle steun, begrip en medeleven. En, voor eenieder die iets soortgelijks heeft meegemaakt, wees niet bang om hulp te zoeken, en blijf praten, je bent nooit alleen!

Heb je vragen?

Wij helpen je met al je vragen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en kersverse ouder zijn.

Professioneel

vanuit het hart