Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

NIPT Test

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een optioneel onderzoek, waarmee je kunt laten onderzoeken of er bij je kindje aanwijzingen zijn voor het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom.

Wat is de NIPT?

De NIPT is een optionele prenatale screening. Met de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) kun je laten onderzoeken of er bij je kindje aanwijzingen zijn voor het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom. Daarnaast kun je er bij de NIPT ook voor kiezen of je andere afwijkingen, zoals o.a. aan chromosomen, wilt laten onderzoeken. Dit noemen we nevenbevindingen.

Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. Er wordt hierbij een beetje bloed van de zwangere vroeg afgenomen, wat naar een laboratorium wordt opgestuurd. Blijken er uit het bloedonderzoek (of een echo) aanwijzingen voor down-, edwards- of patausyndroom heeft? Dan is er een vervolgonderzoek nodig om zeker te weten of het kind wel of niet de aandoening heeft.

Wat is downsyndroom?

Wat zijn edwardssyndroom en patausyndroom?

Edwards- en patausyndroom veroorzaken zeer ernstige afwijkingen aan hersenen, hart, organen en het lichaam. De soort afwijkingen verschillen een beetje tussen beide afwijkingen, maar baby’s met één van deze aandoeningen sterven vaak voor of rond de geboorte. Een klein deel wordt wel levend geboren. De ziektes zijn niet te genezen en het kindje sterft altijd zeer jong (maximaal ca. 1 jaar).

De NIPT test wel of niet doen?

Je bepaalt altijd zelf of je wel of niet de NIPT test gaat doen en wat je doet als er een afwijking gevonden wordt. Weet dat het laboratorium niet alle afwijkingen aan de chromosomen kan vinden. Ook als de uitslag goed is, is er een kleine kans dat je kind toch een aandoening heeft, anders dan deze drie aandoeningen. De NIPT kan dus onzekerheid met zich meebrengen.

Bij Verloskundig Centrum Nij Libben helpen we je met het maken van die beslissing. Dat doen we tijdens een zogenaamd counselingsgesprek. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Wil je tijdens je zwangerschap al weten of je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft? Of wacht je liever af?
  • Stel dat de uitslag is dat je kind mogelijk een aandoening heeft, wil je dan wel of geen vervolgonderzoek laten doen?
  • Hoe zou het voor je zijn om te zorgen voor een kind met downsyndroom?
  • Hoe zou het voor je zijn om te bevallen van een kindje wat geen lang leven zal leiden?
  • Hoe zou het voor je zijn om eventueel de zwangerschap te beëindigen als je kind een van deze aandoeningen heeft?

Heb je nog vragen over de NIPT test?

Bij Verloskundig Centrum Nij Libben staan we altijd klaar om je te adviseren over alles wat je tijdens je zwangerschap kan meemaken. We zijn er om je te ondersteunen bij alle keuzes die je maakt tijdens je zwangerschap, inclusief de keuze voor een NIPT. Tijdens een controle plannen we ruim de tijd om alle mogelijkheden te bespreken. Stel gerust jouw vragen of kijk eens www.pns.nl

Professioneel

vanuit het hart

Team nij libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste