Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

20 weken echo laten maken Friesland

De 20 weken echo is voor veel aanstaande ouders de echo waar ze het meest naar uitkijken. Dit is omdat we tijdens deze echo kunnen kijken wat het geslacht van je kindje is. Echter is dat niet het belangrijkste doel, dat is namelijk om te kijken of je kindje bepaalde afwijkingen heeft.

Ben jij op zoek naar een echopraktijk in Friesland waar je een 20 weken echo kunt laten maken? Dan staan de echoscopisten van Nij Libben voor je klaar in Kollum!

Waarvoor is de 20 weken echo?

Ook de 20 weken echo is onderdeel van [prenatale screening] en is een uitgebreid onderzoek de gezondheid van jullie kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van het skelet en de organen van de baby. Zo wordt er onder andere gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje, of er aanwijzingen zijn voor hartafwijkingen, nierafwijkingen en of er sprake is van een lipspleet (schisis). Ook wordt gekeken of de baby goed groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is.

Dan ook natuurlijk nog het leuke deel: bij de 20 weken echo is het mogelijk om het geslacht van de baby te zien. Als je wilt, zal de echoscopiste het geslacht met je delen. We zullen dit altijd van tevoren aan je vragen.

Je bepaalt zelf of je 20 weken echo wilt laten doen. De echo vindt plaats tussen de 18 en 21 weken, het liefst tussen de 19 en 20 weken. Jouw verloskundige zal je in een eerdere afspraak al vragen om na te denken of je gebruik wilt maken van de 20 weken echo.

Niet alle verloskundigen zijn bevoegd om een 20 weken echo te maken. Ben je op zoek naar een echopraktijk in Friesland om een 20 weken echo te laten maken? Dan kan je bij Nij Libben terecht, ook als jij jouw zwangerschap door een andere praktijk laat begeleiden.

De 20 weken echo wel of niet doen?

Hoe verloopt de 20 weken echo?

De 20 weken echo verloopt net als alle andere echo’s. Er wordt een beetje gel op je blote buik aangebracht, waarna de echoscopist de echokop over je buik beweegt om een beeld van je kindje te krijgen. Soms lukt het niet goed om de placenta goed in beeld te krijgen. In dat geval kan de echoscopiste voorstellen om ter plekke een inwendige (vaginale) echo te gaan doen. Dit mag je weigeren als je dit wilt. Ook een inwendige echo doet geen pijn.

Kan mijn partner mee?
Zeker, we nodigen je partner van harte uit om aanwezig te zijn. Omdat de echoscopiste zich goed moet concentreren en het onderzoek best wel even duurt, is het wel fijn om geen kinderen mee te nemen naar de echo.

Hoe lang duurt de echo?
De 20 weken echo duurt meestal 50-60 minuten.

Moet ik iets speciaals doen voor de echo?
Nee, je hoeft niets speciaals te doen.

Kost de 20 weken echo geld?
Nee, de 20 weken echo is gratis voor alle zwangeren.

Afspraak maken om een 20 weken echo te laten maken in Friesland?

Ongeacht bij welke verloskundige je jouw zwangerschap laat begeleiden, ben je bij ons welkom voor een 20 weken echo in onze praktijk in Kollum. Wij staan klaar om je te ondersteunen tijdens jouw gehele zwangerschap. Als je vragen hebt over de 20 weken echo of  je zwangerschap, neem gerust contact met ons op.

Echopraktijk Friesland

Professioneel

vanuit het hart

Team nij libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste