Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Bloedonderzoek zwangerschap

Bij dit onderzoek worden afwijkingen in jouw bloed opgespoord die schadelijk voor je kindje kunnen zijn. Bij Nij Libben zetten we ons altijd in voor een goed verloop van de zwangerschap, zoveel mogelijk volgens jouw wensen.

Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap

Eén van de prenatale screenings tijdens de zwangerschap is het bloedonderzoek van de moeder. Door bloedonderzoek te doen, kom je te weten of jij een infectieziekte hebt die schadelijk zou kunnen zijn voor je baby of dat er antistoffen in jouw bloed aanwezig zijn, die de baby ziek kunnen maken.

Als dat zo is, kun je vaak tijdens je zwangerschap een behandeling krijgen om zo je baby te beschermen. Soms krijgt de baby een behandeling na de geboorte. Met zo’n behandeling is de kans kleiner dat de baby ziek wordt.

Dit bloedonderzoek gebeurt alleen als jij daarvoor toestemming geeft. Je krijgt van de verloskundige een labformulier waarmee je kan gaan bloedprikken. Het liefste vindt deze afspraak plaats na de termijnecho, maar voor de 13e week van je zwangerschap.

Het laboratorium onderzoekt jouw bloed op de volgende punten:

  • wat je bloedgroep is: A, B, AB of O;
  • of je Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief bent;
  • of je bloed antistoffen bevat tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt;
  • of je besmet bent met een van de infectieziekten hepatitis B, hiv of syfilis (lues).

Daarnaast worden ook het suikergehalte en het ijzergehalte van het bloed onderzocht.

Heb je nog vragen het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap?

We zijn er om je te ondersteunen bij alle keuzes die je maakt tijdens je zwangerschap, inclusief de keuze voor prenatale screening. Tijdens een controle plannen we ruim de tijd om alle mogelijkheden te bespreken. Mocht je na dit gesprek toch nog vragen hebben? Stel ze aan ons, of kijk eens www.pns.nl

Professioneel

vanuit het hart

Team Nij Libben

Wat wij allemaal gemeen hebben, is dat we al van jongs af aan geboeid zijn door alles wat er speelt rondom de geboorte van een nieuw mens. We staan voor je klaar in Kollum, de Westereen en Kootstertille.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste