Uitwendige versie Friesland

Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Uitwendige versie in Friesland

Sommige baby’s liggen rond de 36e week van de zwangerschap nog “in een stuit”. Dan kan geprobeerd worden om ze te draaien. Bij Nij Libben kunnen alle zwangere vrouwen terecht voor een uitwendige versie door onze gespecialiseerde versiekundige, ook als ze hun zwangerschap door een andere verloskundige laten begeleiden.

Wat is een stuitligging?

Bij een stuitligging ligt het kindje met het hoofd omhoog in de baarmoeder, al dan niet met (één van beide) benen opgetrokken en in zeldzame gevallen ligt de baby zelfs overdwars. Een stuitligging is geen afwijking, maar een variatie in de ligging. Je verloskundige kan dit vaak voelen, en soms komt ze er achter na een liggingsecho.

Met 36 weken ligt 15% van de baby’s in een stuit. Rond de uitgerekende datum ligt nog 3 tot 4% van de babys nog niet met het hoofd naar beneden. Een groot deel van de kinderen draait uit zichzelf naar de juiste houding, maar hoe langer je zwanger bent, des te kleiner de kans is dat je kindje vanzelf draait.

De oorzaak van een stuit is vaak niet duidelijk, maar komt bijvoorbeeld vaker voor bij meerlingen. Er zijn een aantal oefeningen die we zwangeren kunnen meegeven om de kans op een stuitligging te verminderen. Jouw verloskundige kan dit met je bespreken tijdens een controle. Bekijk hier een aantal voorbeelden van deze oefeningen.

Wanneer jouw baby tegen het einde van je zwangerschap nog in een stuit ligt, zal je verloskundige je informeren over de voor- en nadelen van een uitwendige versie. Je mag vervolgens zelf beslissen of je dit wilt. We raden een versie aan, omdat de kans op een keizersnede een stuk kleiner is wanneer je baby in de juiste houding ligt. Een keizersnede brengt namelijk bepaalde risico’s met zich mee die er niet zijn met een vaginale bevalling. En bij de geboorte van een kind in stuitligging zijn er andere risico’s dan wanneer je kind in hoofdligging ligt.

Hoe gaat een uitwendige versie?

Onze verloskundige Eke, die de uitwendige versie (draaiing) uitvoert is hier speciaal voor opgeleid en staat ingeschreven in het kwaliteitsregister. Om de situatie goed in kaart te brengen, wordt er een echo gemaakt tijdens de afspraak. Ook bekijken we de hartslag van je kindje en houden we deze gedurende de afspraak goed in de gaten.

Daarna zal de verloskundige de draaiing uitvoeren. Dit doet ze door heel gericht op je lichaam te duwen en met de kom van de hand om de billen van de baby omhoog uit het bekken te duwen en het hoofdje richting het bekken te brengen, hierdoor zal het kindje naar een dwarsligging gaan draaien. Je kindje zal vervolgens zelf moeten draaien naar de gewenste houding. Hiervoor zijn vaak meerdere pogingen nodig.

In ongeveer 50% van de gevallen lukt de versie. Wanneer je eerder bevallen bent is deze kans groter. Mocht het niet lukken, dan kan een aantal dagen later, als je dat wilt, nog een poging gedaan worden. In zeldzame gevallen draait het kindje alsnog zelf in de juiste houding.

Heel zelden komt het voor dat het kindje toch weer terugdraait na een succesvolle versie. Een nieuwe versie is dan mogelijk. Je verloskundige zal de opties met je bespreken. Je kunt ook alvast op deze website meer informatie vinden.

Veelgestelde vragen over de uitwendige versie

Is een uitwendige versie altijd mogelijk? Nee, soms is een uitwendige versie onverstandig. Bijvoorbeeld wanneer je in verwachting bent van een meerling, de placenta voor de baarmoedermond ligt of er andere medische redenen zijn.

Is een uitwendige versie schadelijk voor de baby? Nee, de risico’s bij een uitwendige versie zijn heel erg klein. Bij een uitwendige versie houden we je baby goed in de gaten. Bovendien is je kindje goed beschermd in het vruchtwater.

Is een uitwendige versie verplicht? Nee, zeker niet. Zelfs tijdens de versie mag je je bedenken, jij houdt altijd de regie over je zwangerschap. Echter, wanneer de baby uit de stuit is gedraaid, is de kans op problemen bij de bevalling veel kleiner. Daarom raden wij wel aan om een uitwendige versie te laten doen.

Doet de uitwendige versie pijnlijk? We moeten best stevig drukken op je spieren, dit kan vervelend voelen. Je mag daarom paracetamol nemen van tevoren. We snappen dat het een spannende situatie is en houden hier rekening mee. Veel vrouwen geven achteraf aan dat ze het wel mee vonden vallen.

Hoe lang duurt de versie? De daadwerkelijke draaiing duurt vaak zo’n 10 minuten, maar met de voor- en nazorg duurt de afspraak meestal 1 tot 2 uur.

Afspraak maken voor een uitwendige versie in Friesland?

Heeft jouw verloskundige geconstateerd dat je kindje in een stuitligging ligt en hebben jullie besloten om het kindje te draaien met een uitwendige versie? In Friesland kunnen alle zwangeren terecht bij Verloskundigenpraktijk Nij Libben in Kollum, ook als je jouw zwangerschap elders laat begeleiden.

Professioneel

vanuit het hart

Team nij libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste