implanon plaatsen kollum

Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Implanon/hormoonstaafje plaatsen

Als je overweegt om een hormoonstaafje of implanon te plaatsen in Kollum, dan ben je op zoek naar betrouwbare informatie die je helpt bij je keuze. Bij Verloskundig Centrum Nij Libben staan we klaar voor al je vragen over het implanon. Onze speciaal opgeleide verloskundige kan hem kundig plaatsen.

Waarom kiezen voor de verloskundige voor je implanon?

Wanneer je een implanon of hormoonstaafje wilt laten plaatsen, is je eerste gedachte misschien om naar de huisarts te gaan. Veel mensen weten niet dat dit ook mogelijk is bij de verloskundige of in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Welke keuze je maakt, is erg persoonlijk. Hierom zou je kunnen overwegen om jouw implanon door de verloskundige van Nij Libben te laten plaatsen:

  • De handeling wordt uitgevoerd door een vrouw
  • Verloskundigen zijn gespecialiseerd in zorg voor vrouwen
  • We bieden een persoonlijke benadering afgestemd op jouw situatie
  • We hebben veel ervaring met deze handeling
  • We hebben ruim de tijd voor de afspraak

Hoe werkt een hormoonstaafje?

Het implanon is een dun staafje van zo’n 4cm dat onder de huid van je bovenarm wordt ingebracht en gedurende drie jaar hormonen afgeeft om zwangerschap te voorkomen.

Veel meisjes of vrouwen kiezen voor het implanon omdat je er lang niet aan hoeft te denken. Ook geeft het maar 1 type hormoon af, wat je eisprong tegengaat, je baarmoedermond moeilijk doordringbaar maakt en je baarmoederslijmvlies ongeschikt maakt voor de eicel om in te nestelen.

Daarnaast verdwijnt je vaak menstruatie na enkele maanden, of word je nog maar licht ongesteld. Mocht je een kinderwens krijgen, dan ben je na het verwijderen snel weer vruchtbaar.

Bijwerkingen?
Wel kun je milde bijwerkingen krijgen, zoals hoofdpijn, pijnlijke borsten, acne of lichte stemmingswisselingen. De klachten verdwijnen meestal binnen drie maanden.

Wanneer het zetten van het implanon enkele dagen na je ongesteldheid gedaan wordt, ben je direct beschermd. Wanneer je het op een ander moment laat zetten, ben je een paar weken nog niet beschermd en moet je nog even andere bescherming zoals een condoom gebruiken.

Vergoed door basiszorg
Het plaatsen van een implanon door een verloskundige wordt altijd vergoed door de basiszorg. Wanneer je onder de 21 jaar bent, is de aanschaf van het implanon zelf ook vergoed. Wanneer je ouder dan 21 jaar bent, wordt de aanschaf vaak vergoed als je aanvullend verzekerd bent, maar betaal je wel eigen risico.

Doet het zetten van het implanon pijn?

Voor het zetten van de implanon krijg je eerst een verdoving met een klein prikje. Dit kan een beetje onprettig zijn. Daarna brengen we met een apparaatje het hormoonstaafje in. Dit gebeurt met een dikkere naald, maar door de verdoving doet dit geen pijn. Als je rechtshandig bent, komt het aan de onderkant van je linker bovenarm, en andersom. De prikplek kan nog een paar dagen gevoelig zijn.

Je ziet het staafje niet, maar kunt het wel voelen, het doet geen pijn. Na drie jaar moet je het laten verwijderen. Hierbij wordt je arm ook verdoofd, en wordt een klein sneetje gemaakt om het staafje er uit te halen. Je kunt een nieuw implanon laten plaatsen als je nog geen kinderwens hebt.

Wil je een implanon laten plaatsen in Kollum?

We begrijpen dat het een grote stap kan zijn om een implanon te laten plaatsen en dat je wellicht met vragen zit over de pijn, de procedure of de voor- en nadelen van implanon. Onze verloskundigen nemen de tijd om al je vragen te beantwoorden en samen met jou de beste keuze te maken

Professioneel

vanuit het hart