Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Kraamtijd

Wanneer we het hebben over de kraamtijd, bedoelen we de periode van 8 tot 10 dagen na de bevalling. Dit wordt dit ook vaak de kraamperiode of het kraambed genoemd. In de eerste week heb je hulp van de kraamverzorgster die elke dag langskomt voor de verzorging van jou en je baby. Ook zal jouw verloskunsige van Nij Libben enkele keren langskomen.

Kraamzorg, kraambed en kraampakket regelen

Het is verstandig om in het [eerste trimester] de kraamzorg te regelen. Je mag vrij kiezen bij welke organisatie je dit aanvraagt. Je kunt zelf kiezen hoeveel uren verzorging je afneemt, tussen de 24 en 80 uur. Voor kraamzorg thuis of in het ziekenhuis geldt een verplichte, vastgestelde eigen bijdrage per uur, maar je kunt hier aanvullend voor verzekeren.

Als je thuis wilt bevallen, maar ook wanneer je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het goed om een kraambed te regelen.

Vanuit je zorgverzekering kun je gratis een kraampakket lenen met onder andere bedverhogers en een rugsteun. Je moet dan zelf nog wel een éénpersoons bed regelen. Je kunt er ook voor kiezen om een verstelbaar bed huren. We hebben het liefst dat het bed op de begane grond komt te staan. Ook is het goed om een kraampakket in huis te halen met zaken zoals een matrasbeschermer, kraamverband, navelstrengklem, thermometer, etc. Meestal wordt dit pakket vergoed vanuit de verzekering. Mocht dit niet zo zijn, dan moet je deze zelf aanschaffen.

De kraamtijd is om te rusten

Borstvoeding of kunstvoeding

Het geven van borstvoeding is een natuurlijke manier om je kindje te voeden. Moedermelk zit boordevol antistoffen en andere helpende stoffen die je kindje beschermen tegen ontstekingen en het ontstaan van ziekten op oudere leeftijd zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte. Borstvoeding heeft een laxerend effect bij de baby en de samenstelling ervan sluit precies aan bij de behoefte van jullie kindje op dat moment. Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding voordelen. De kans van slagen van het geven van borstvoeding verhoog je door je vooraf goed voor te bereiden. Bij ons op de praktijk kan je een borstvoedingscursus volgen.

Ook onze eigen lactatiedeskundige Saapke, staat je graag te woord over al je vragen die met borstvoeding te maken hebben. Voor, tijdens of na je zwangerschap.

Je kan ook kiezen voor het geven van kunstvoeding aan je baby. Dit kan voor jullie de beste optie zijn. Het is belangrijk dat jij kiest wat voor jou het beste voelt. Op die manier sta je achter je keuze en dit geeft rust tijdens de kraamweek.

Wat doet de kraamverzorgster?

De kraamverzorgster ondersteunt ons tijdens het laatste stukje van jouw bevalling en in de uren direct erna. Het is handig om het telefoonnummer van de kraamverzorgster tijdens de bevalling in de buurt te hebben. Als de baby dan bijna wordt geboren, bellen we haar. Beval je in het ziekenhuis? Dan komt ze wanneer je naar huis mag.

Jouw kraamverzorgster is er om te zorgen dat jij en je kindje rust kunnen krijgen en om te controleren of het goed met jou en je baby gaat. Ze zal helpen bij het wassen en voeden van de baby. Ook geeft ze je advies en tips en antwoord op de vragen die je als nieuwe ouder hebt. Ze heeft veel kennis over borstvoeding en zal jou en je kindje hierbij ondersteunen.

De kraamverzorgster heeft ook een signalerende functie: gaat het niet goed met jou of met je kindje, dan neemt zij contact met ons op. Wij zullen dan nader onderzoek doen en kijken wat nodig is.

Daarnaast helpt ze met huishoudelijke taken die met jou en je baby te maken hebben, zoals het verzorgen van ontbijt en lunch, schoonmaken van de badkamer, slaapkamer en jullie bedden. Afhankelijk van het gekozen pakket en beschikbare uren kan ze ook meer taken op zich nemen, zoals het doen van de was of zorgen voor andere kinderen.

Nacontrole

Zo ongeveer 6-8 weken na de bevalling ben je van harte welkom bij ons op de praktijk voor een nacontrole. Via onze assistente kan je daarvoor een afspraak maken. Tijdens dit gesprek willen we graag weten hoe de afgelopen periode voor jou en je gezin is geweest, hoe je bent hersteld van de bevalling, hoe het met je kindje gaat en of je nog vragen hebt. Ook zijn we benieuwd naar hoe je terug kijkt op de bevalling en of je tevreden bent over de verkregen zorg. Natuurlijk kan je ook zelf gespreksonderwerpen inbrengen en als je wilt kunnen we kijken naar de herstel van een wond.

Echopraktijk Friesland

Heb je vragen?

Wij helpen je met al je vragen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en kersverse ouder zijn.

Professioneel

vanuit het hart

Team nij libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Nadine de Weerd

Verloskundige

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste