Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
Zoals de naam al voorspelt, kijken we bij de groeiecho naar de ontwikkeling van je kindje. Dit doen we alleen als we dit niet goed kunnen voelen, of er een bijzondere reden is om dit in beeld te willen brengen.
Nadine de Weerd
Verloskundige
Tijdens elke controle gedurende je zwangerschap, bekijken we de gezondheid en de groei van je kindje. Dit doen we in de meeste gevallen door aan je buik te voelen. Wanneer jij gezond bent en de zwangerschap zoals gewenst verloopt, is er geen reden voor een groeiecho.
Maar wanneer er sprake is van extra risico, we de groei niet goed kunnen volgen of wanneer je buikt te langzaam of te snel groeit, zullen we groeiecho’s willen afnemen. De groeiecho’s worden afgenomen tijdens de reguliere controles bij de verloskundige gedurende je zwangerschap, je hoeft hiervoor geen aparte afspraken te maken.
Tijdens de groeiecho meet de echoscopist verschillende maten van je kindje op. Namelijk de lengte van het bovenbeenbot, de omtrek van het hoofd en de omtrek van de buik. Deze maten worden ingevoerd in de computer die aan de hand hiervan het gewicht van je kindje berekent. Vervolgens kijken we of deze meetgegevens volgens het verwachte patroon verlopen, of misschien teveel afwijken van het gemiddelde.
Een groei echo verloopt net als alle andere echo’s. Er wordt een beetje gel op je blote buik aangebracht, waarna de echoscopist de echokop over je buik beweegt om een beeld van je kindje te krijgen. Soms lukt het niet goed om de placenta goed in beeld te krijgen. In dat geval kan de echoscopiste voorstellen om ter plekke een inwendige (vaginale) echo te gaan doen. Dit mag je weigeren als je dit wilt. Ook een inwendige echo doet geen pijn.
Waarom is de groeiecho belangrijk?
Als de baby te hard of te langzaam groeit kan het goed zijn om de baby meer te monitoren of om bepaalde onderzoeken in te zetten in het belang van de baby.
Kan mijn partner mee naar de groeiecho?
Zeker, je partner is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de groeiecho’s, ze zijn onderdeel van de reguliere controles.
Hoe lang duurt de echo?
De groeiecho duurt ongeveer 15 minuten. In combinatie met een controle duurt de afspraak een half uur.
Moet ik iets speciaals doen voor de echo?
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor de groeiecho.
Kost de groeiecho geld?
Wanneer de groeiecho’s worden voorgesteld door de verloskundige, worden deze vergoed door de basisverzekering en zijn ze gratis.
Bij Verloskundigenpraktijk Nij Libben nemen onze speciaal opgeleide echoscopisten alle tijd voor jouw groeiecho’s. Onze verloskundigen geloven in de natuurlijke kracht van de vrouw en helpen je om jouw zwangerschap zoveel mogelijk volgens jouw wensen te laten verlopen. Heb je nog vragen over de groeiecho?
Professioneel
vanuit het hart
We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.
Saapke de Haan
lactatiedeskundige en assistente
Nadine de Weerd
Verloskundige
Momo Pols
Verloskundige en anticonceptiespecialist
Kirsten
Verloskundige
Eke van der Molen
Verloskundige, echoscopiste
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste