Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een optioneel onderzoek, waarmee je kunt laten onderzoeken of er bij je kindje aanwijzingen zijn voor het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom.
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste
De NIPT is een optionele prenatale screening. Met de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) kun je laten onderzoeken of er bij je kindje aanwijzingen zijn voor het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom. Daarnaast kun je er bij de NIPT ook voor kiezen of je andere afwijkingen, zoals o.a. aan chromosomen, wilt laten onderzoeken. Dit noemen we nevenbevindingen.
Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. Er wordt hierbij een beetje bloed van de zwangere vroeg afgenomen, wat naar een laboratorium wordt opgestuurd. Blijken er uit het bloedonderzoek (of een echo) aanwijzingen voor down-, edwards- of patausyndroom heeft? Dan is er een vervolgonderzoek nodig om zeker te weten of het kind wel of niet de aandoening heeft.
Downsyndroom is een verstandelijke beperking waar mensen prima mee kunnen leven. Hoe ernstig de beperking zal zijn, is niet te zeggen en wordt pas duidelijk wanneer het kindje zich gaat ontwikkelen na de geboorte. De ontwikkelingsmogelijkheden en de begeleiding die ze in verschillende levensfasen nodig hebben verschillen erg per persoon.
Ongeveer 6 op de 10 is mensen met downsyndroom is licht tot matig beperkt en kan met de juiste begeleiding leren en werken en wonen. Ongeveer 3 op de 10 is ernstig beperkt en ongeveer 1 op de 10 is zeer ernstig beperkt. Mensen met een zeer ernstige beperking leren vaak maar een beetje praten en hebben hun hele leven intensieve begeleiding nodig.
Downsyndroom gaat vaak gepaard met lichamelijke beperkingen die ook per persoon verschillen. Door de huidige mogelijkheden in de zorg worden mensen met downsyndroom gemiddeld 60 jaar oud.
Edwards- en patausyndroom veroorzaken zeer ernstige afwijkingen aan hersenen, hart, organen en het lichaam. De soort afwijkingen verschillen een beetje tussen beide afwijkingen, maar baby’s met één van deze aandoeningen sterven vaak voor of rond de geboorte. Een klein deel wordt wel levend geboren. De ziektes zijn niet te genezen en het kindje sterft altijd zeer jong (maximaal ca. 1 jaar).
Je bepaalt altijd zelf of je wel of niet de NIPT test gaat doen en wat je doet als er een afwijking gevonden wordt. Weet dat het laboratorium niet alle afwijkingen aan de chromosomen kan vinden. Ook als de uitslag goed is, is er een kleine kans dat je kind toch een aandoening heeft, anders dan deze drie aandoeningen. De NIPT kan dus onzekerheid met zich meebrengen.
Bij Verloskundig Centrum Nij Libben helpen we je met het maken van die beslissing. Dat doen we tijdens een zogenaamd counselingsgesprek. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:
Bij Verloskundig Centrum Nij Libben staan we altijd klaar om je te adviseren over alles wat je tijdens je zwangerschap kan meemaken. We zijn er om je te ondersteunen bij alle keuzes die je maakt tijdens je zwangerschap, inclusief de keuze voor een NIPT. Tijdens een controle plannen we ruim de tijd om alle mogelijkheden te bespreken. Stel gerust jouw vragen of kijk eens www.pns.nl
Professioneel
vanuit het hart
We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.
Saapke de Haan
lactatiedeskundige en assistente
Momo Pols
Verloskundige en anticonceptiespecialist
Kirsten
Verloskundige
Eke van der Molen
Verloskundige, echoscopiste
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste