Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
Je verwacht het misschien niet, maar de verloskundige is er ook om jou te helpen met anticonceptie. Door onze zeer uitgebreide kennis over voortplanting en het vrouwelijk lichaam, kunnen we jou bijzonder goed helpen met het voorkomen van zwangerschap. We helpen jou met het kiezen van een methode die bij jou past in ons anticonceptiespreekuur. Ook het opstarten van anticonceptie na de zwangerschap is en punt wat vaak over het hoofd gezien wordt waar we goed in kunnen ondersteunen.
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste
Wil je seksueel actief zijn zonder het risico te lopen om zwanger te worden? Dan moet je actie ondernemen! Misschien ken je al wat methodes maar twijfel je over de werking, voor- en nadelen. Wij helpen jou met het maken van een keuze die bij jou past tijdens een anticonceptiespreekuur.
Heb je definitief geen kinderwens, wil je het nog een aantal jaar uitstellen of maar een paar maanden uitstellen? We bespreken welke methode het beste past bij jullie situatie. Verschillende wensen hebben verschillende oplossingen die het meest aansluiten.
Waar niet alle vrouwen rekening mee houden, is dat ze 2 tot 4 weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunnen zijn! Met name wanneer vrouwen geen borstvoeding geven, komt de menstruatie snel weer op gang.
Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om snel na te denken over anticonceptie na de zwangerschap. Wij bespreken in de kraamweek welke anticonceptie mogelijkheden er zijn. Ook als je je zwangerschap niet door ons hebt laten begeleiden helpen we je graag hiermee.
Wanneer je kiest om je baby borstvoeding te geven, duurt het over het algemeen langer voor je weer ongesteld wordt, soms wel een paar maanden. Daardoor is het onmogelijk om te weten op welk moment je weer vruchtbaar bent, dit is namelijk twee weken voor je menstruatie, maar je weet niet wanneer dat zal zijn. Ook daarom is het belangrijk om snel na de bevalling een keuze te maken over (eventuele) anticonceptie.
Sommige hormonale anticonceptie heeft invloed op de moedermelk. Daarom is niet elke methode geschikt. Over het algemeen zijn methoden die alleen met het hormoon progestageen werken (zoals de minipil, implanon [implataat] of een hormoonspiraaltje), veilig te combineren met het geven van borstvoeding. Methoden die (ook) met oestrogeen werken, verminderen soms de melkproductie en worden daarom afgeraden. Niet-hormonale anticonceptie zoals een condoom is natuurlijk ook goed te combineren met het geven van borstvoeding.
Of je je zwangerschap nu door ons hebt laten begeleiden of niet, wij staan voor je klaar om een je te helpen met een doordachte en passende keuze voor anticonceptie wanneer je borstvoeding geeft.
In welke fase van je leven je ook bevindt, de verloskundigen van Nij Libben helpen jou met het maken van een keuze voor anticonceptie die past bij jouw wensen en jouw lichaam. Een anticonceptiespreekuur duurt een half uur en kost 30 euro. Er zijn verzekeraars die dit vergoeden, maar dit verschilt per aanbieder en pakket. Soms gaat het van je eigen risico af. Dit kun je voor de zekerheid navragen bij jouw verzekeraar.
Lees dan onze pagina Over anticonceptie Je hoeft geen klant bij ons te zijn, iedereen is fan herte wolkom voor een anticonceptiespreekuur in Kollum!
Professioneel
vanuit het hart
We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.
Saapke de Haan
lactatiedeskundige en assistente
Momo Pols
Verloskundige en anticonceptiespecialist
Kirsten
Verloskundige
Eke van der Molen
Verloskundige, echoscopiste
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste