Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Bevalling

Hét moment waar wij samen met jou naar toe leven, je bevalling! Elke zwangere maakt dit mee, maar toch is elke bevalling anders. Elke vrouw, ieder stel is uniek. Nij Libben staat voor het geloof in de natuurlijke kracht van de vrouw. We veren mee met jouw wensen en gedachten over de bevalling en houden tegelijkertijd jou en de baby goed in de gaten. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt en ontspannen mogelijk bent zodat in jouw lichaam de juiste hormonen vrijgemaakt worden die nodig zijn om te bevallen.

Wanneer start de bevalling?

9 van de 10 bevallingen beginnen met ontsluitingsweeën. Dit zijn sterke samentrekkingen van je baarmoeder, die voelen als krampen. Ze beginnen vaak kort, onregelmatig en mild, dit zijn voorweeën. Het kan nu nog alle kanten opgaan. De voorweeën kunnen afzakken, dan beval je op een later moment. Indien de voorweeën toenemen in frequentie, kracht en duur is het waarschijnlijker dat de bevalling begonnen is. Wanneer de weeën elke 4-5 minuten terugkomen en een minuut aanhouden, kun je ons bellen.

Bij 1 op de 10 vrouwen breken de vliezen voor de weeën beginnen. Hoeveel vocht je verliest, varieert van een klein plasje tot een aanhoudend stroompje. Breken de vliezen overdag? Bel ons dan altijd. Breken de vliezen ’s avonds of ’s nachts, dan zijn er twee dingen belangrijk; is het kindje ingedaald en welke kleur heeft het vruchtwater?

Wanneer het kindje goed is ingedaald

Wanneer het kindje goed is ingedaald (je hoort dit tijdens de controles van de verloskundige) en de kleur van het vruchtwater helder of roze is (eventueel met witte vlokjes), probeer dan te slapen. Je belt ons dan de volgende ochtend of op het moment dat je regelmatige weeën hebt.

Niet ingedaald?

Als het kindje niet is ingedaald bel je ons altijd, ongeacht het tijdstip. Ook is dan het advies om te gaan liggen, net zolang wij bij jullie thuis zijn. Is de kleur van het vruchtwater geel, groen of rood, dan bel je ons ook direct. Bij twijfel over de kleur van het vruchtwater (geel of helder), dan hebben we ook graag dat je met ons belt, zodat wij met je mee kunnen kijken.

Als de vliezen gebroken zijn, is het wachten op weeën. Meestal is dit binnen 24 tot 48 uur. Heb je gebroken vliezen, maar nog geen weeën? Ga dan niet in bad. Douchen mag altijd.

Ben je ongerust of wil je graag iets met de verloskundige overleggen? Schroom niet en bel met ons! We zijn 24/7 bereikbaar.

Hoeveel pijn doen de weeën?

Hoe verder je bevalling vordert, hoe heviger en pijnlijker je weeën worden. Weeën zijn doorgaans geen pretje, maar er is wel veel wat je kunt doen om met deze pijn om te gaan. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot extra pijnbestrijding.

Door een boek te lezen, te informeren bij anderen of door een bevalcursus te volgen kun je je goed voorbereiden. Zie ook bijvoorbeeld deze brochures  Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? en Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Breng ook je partner op de hoogte van jouw keuzes en wensen.

Ademhaling en ontspanning

Een rustige en diepe ademhaling helpt je bij het opvangen van weeën. Hierdoor ben je meer ontspannen waardoor de bevalling sneller gaat. Bovendien is jouw eigen lichaam dan beter in staat om zijn eigen pijnbestrijding te regelen. Als je ontspannen bent, ervaar je doorgaans minder pijn en vordert de bevalling beter.

Blijf positief

Positieve gedachten helpen je door de bevalling heen. Dus denk in het kader van: ‘ik kan het’, ‘ik wil het’, ‘ik zet mijn kind op de wereld’, ‘ik ben jong’, ‘straks heb ik het kindje in mijn handen’. Ga uit van jouw eigen kracht! Moeder natuur heeft de vrouw gemaakt om kinderen te krijgen. Hier mag je best op vertrouwen.

Bewaar de rust en heb geduld

Een bevalling duurt al snel uren. Probeer de tijd los te laten. We weten niet hoe lang het duurt, dat is onvoorspelbaar. Laat het los. We weten pas hoe lang het heeft geduurd, als de bevalling is afgelopen.

Maak gebruik van warmte

Door warmte raak je ontspannen. Zorg voor lekker warme kleding en sokken tijdens de bevalling. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Ga onder de douche of in bad wanneer je in de ontsluiting zit. Wanneer je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, mag je echter niet in bad.

Masseer de pijnlijke plek

Een zachte massage kan helpen om meer behulpzame, ontspannende hormonen vrij te maken. Bij “beenweeën” kunnen je benen stevig gemasseerd worden. Bij “rugweeën” kan flink hard op de pijnlijke plek gedrukt worden met de handpalm zolang de wee en pijn aanhouden om deze te verlichten.

Verander van houding

Door af en toe een andere houding aan te nemen, kan de beleving van pijn minder zijn. Ook kan de bevalling daardoor sneller verlopen. Probeer zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen verschillende houdingen uit. Denk bijvoorbeeld aan zijligging, staand, op handen en knieën, voorover hangend op een stoel of aanrecht.

Andere pijnbestrijding

Mocht de pijn te overweldigend zijn, dan is het mogelijk om injecties met steriel water te krijgen op de pijnlijke plek in de rug. Dit wordt niet door iedere verloskundige gedaan. Het water belemmert de pijnprikkels waardoor de pijn afneemt. Met deze vorm van pijnbestrijding ben je niet pijnvrij, maar het kan je zeker wel helpen. Het is zowel voor moeder als voor de baby een veilige methode.

Met een TENS elektrodenapparaatje, krijg je vier pleisters op je rug die stroomstootjes afgeven. Naarmate de pijn heftiger wordt, kunnen de prikkels krachtiger gegeven worden. Bij zo’n 50% van de gebruikers heeft het effect. Wij hebben een TENS apparaatje welke je gratis kan gebruiken. De stickers die op de rug geplakt worden, moet je wel betalen en kosten € 20,-. Indien je gebruik wilt maken van het TENS-apparaat, geef dit dan aan op het moment dat je met de verloskundige belt omdat de bevalling begonnen is. Ook het gebruik van TENS is veilig voor moeder en kind.

Medische pijnbestrijding in het ziekenhuis

De ruggenprik is een medische ingreep waarbij je een verdoving in je rug krijgt. Het is effectief, maar heeft ook risico’s. Daarom moet deze keuze weloverwogen gemaakt worden. Soms wordt tijdens de bevalling uit medische noodzaak besloten om toch een ruggenprik toe te dienen. Mocht je ruggenprik krijgen dan dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog.

Een mildere manier van pijnstilling is met een Remifentanil-infuus wat je zelf kan bedienen. Ook wel bekend als het pijnpompje. Wanneer je hiervoor kiest, heb je ook bewakingsapparatuur nodig voor je ademhaling, zuurstofgehalte, bloeddruk en hartslag. Ook bij deze vorm van pijnbestrijding dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog.

Lees hierover meer op de verloskundige.nl > 

Bevalplan

Hoe jij wilt dat je bevalling verloopt, daar heb je zelf invloed op. Jouw wensen of ideeën kan je vastleggen in een zogenoemd bevalplan. Hier kun je al vroeg in je zwangerschap mee beginnen en deze aanvullen en aanpassen gedurende je zwangerschap. Het is fijn om het bevalplan ook met je partner de delen.

Wat er bijvoorbeeld in je bevalplan kan staan is: waar je wilt bevallen, wil je gedempt licht, mogen er foto’s en/of filmpjes gemaakt worden en door wie? Wie mag er bij zijn, is een [stagiaire] welkom? In welke houding wil je bevallen? Wie mag de navelstreng doorknippen? Wil je borstvoeding geven of kunstvoeding? Waar kijk je tegen op? Houd ook rekening met een minder ideale situatie

Rond 30 weken geven we jou een blanco bevalplan mee. Deze mag je thuis invullen en de volgende controle weer meenemen. Meestal bespreken we hem dan die keer daarna. Heb je zelf ideeen over de vormgeving van een bevalplan, dan ben je natuurlijk helemaal vrij om het op jouw manier te doen. Het is handig om het bevalplan bij je spullen te houden die meegaan naar het ziekenhuis (mocht dit nodig zijn) zodat iedereen op de hoogte kan zijn. Houd er wel rekening mee, dat het vanwege medische redenen altijd kan voorkomen dat er van het bevalplan wordt afgeweken om de gezondheid van jou en je kindje te waarborgen.

Houdingen tijdens het persen

We willen even speciale aandacht geven aan dit onderdeel van het bevalplan. Het bekende beeld van een bevallende vrouw, is nog steeds: liggend op haar rug op een ziekenhuisbed. Hoewel dit voor een aantal vrouwen een hele fijne houding in is om te bevallen, zeker wanneer je moe bent, is dit eigenlijk tegennatuurlijk. Je hebt niet het voordeel van de zwaartekracht zoals bij een verticale houding en de bekkenuitgang is kleiner door deze houding. Hierdoor kan het persen lastiger zijn en langer duren. Ook zien we dan vaker dat er kunstverlossing gedaan moet worden of een knip gezet moet worden. Staande of zittende houdingen zijn in die zin natuurlijker. Of denk ook eens aan persen op je handen en knieën er is dan veel ruimte in je bekken voor de geboorte van de baby.

Iedere verloskundige van onze praktijk heeft een baarkruk bij zich. Dit is een C-vormige kruk waarop je kan zitten om je kindje te krijgen. Vrouwen ervaren deze manier van persen als natuurlijk en door de zwaartekracht voelen de vrouwen ook beter aan hoe ze moeten persen waardoor het proces ook sneller gaat.

Ook kan je er voor kiezen om je kindje in bad te krijgen. Hiervoor kan je het beste bevallen in een bevalbad. In een bevalbad heb je veel bewegingsvrijheid en kun je vele houdingen aannemen. Ook helpt het warme water om te ontspannen en tegen de pijn. De bevalling verloopt doorgaans wat sneller en je hebt minder kans op uitscheuren. Bovendien ervaren baby’s het als minder schokkend om in warm water ter wereld te komen ten opzichte van koude lucht.

Wil je thuis in bad bevallen? Wij werken samen met …. Bij hen kan je een bevalbad huren. Wil je in het ziekenhuis bevallen? Zowel het MCL in Leeuwarden als Nij Smellinghe in Drachten hebben een bevalbad die je ter plekke kan huren.

Lees ook de brochure over bevalhoudingen (pdf) >

Vragen over je bevalling?

Een bevalling is altijd een beetje spannend, want het is onmogelijk om 100% zeker te weten hoe het gaat verlopen. Geen zorgen, je bent in goede handen! We hebben alles al een keertje meegemaakt en helpen jou om te zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

Professioneel

vanuit het hart