Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Echopraktijk Friesland Nij Libben

Echoscopie is een belangrijk middel voor de verloskundige om jouw zwangerschap in de gaten te houden. Wanneer je je zwangerschap bij Nij Libben laat begeleiden, kunnen we bijna alle soorten echo’s in onze praktijk afnemen. Ook cliënten van andere verloskundigen die op zoek zijn naar een echopraktijk in Friesland voor hun 20 weken echo, zijn bij Nij Libben welkom. Hoe echo’s werken, vertellen we je op deze pagina.

Echopraktijk Friesland Nij Libben

Niet elke verloskundige heeft een bevoegdheid om echo’s uit te voeren. In onze praktijk zijn Eke en Annelies bevoegd echoscopisten. Ook als je niet bij ons onder begeleiding bent, is het mogelijk om een 20 weken echo te laten afnemen. Je bent fan herte wolkom in onze praktijk in Kollum!

Ook handig om te weten, we zijn tevens bevoegd voor het uitvoeren van een uitwendige versie. Er is een kleine kans dat je hier tegen het einde van je zwangerschap mee te maken kunt krijgen.

Hoe gaat een echo?

Zitten er risico’s aan een echo?

Echoscopie wordt al vele decennia op grote schaal toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige gevolgen naar voren gekomen voor moeder of kind. Het echo-apparaat is zo ingesteld dat het kindje niet bloot wordt gesteld aan schadelijke geluidsgolven. Daarnaast werkt de verloskundige volgens strikte richtlijnen.

Zijn echo’s verplicht?
Nee, deelname aan een echo is nooit verplicht. Toch kan een echo belangrijke informatie over het verloop van de zwangerschap of de ontwikkeling van de baby. Daarom willen we wel graag de voortgang van jouw zwangerschap met echo’s in de gaten houden. Je mag er ook altijd voor kiezen om niet mee te kijken of de uitslag niet te horen.

Echopraktijk Friesland

Wat zijn beperkingen van een echo?

Echoapparatuur wordt steeds beter, we kunnen het kindje over het algemeen goed in beeld brengen. Soms is er niet genoeg te zien op de echo. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er littekenweefsel in de buik is, als het kindje ongunstig ligt, of als de vrouw zwaarlijvig is. Dit is vaker zo bij de vroege echo’s wanneer er nog sprake is van een heel klein kindje.

Wanneer de echoscopist geen goed beeld krijgen, kan ze voorstellen om een vaginale echo af te nemen, die dan tijdens dezelfde afspraak wordt afgenomen. Deze mag je weigeren als je je daar niet prettig bij voelt. Hierbij wordt een lang en dun echoapparaatje ingebracht die hetzelfde werkt als een normale echokop, maar vanaf een andere plek de baby zichtbaar maakt.

Doordat deze echo zich dichter op de baby bevindt, is het beeld bovendien scherper en zijn er meer details zichtbaar. Een inwendige echo is niet pijnlijk.

Prenatale screenings en echo’s

Een echo is niet hetzelfde als een prenatale screening. De PNS (pre- en neonatale screeningen) zijn een reeks onderzoeken, die gericht zijn op het vroegtijdig opsporen van mogelijke gezondheidsproblemen bij de baby. Echo’s zijn hier een onderdeel van.

Tijdens je tweede gesprek met de verloskundige, vragen we je om na te denken over de vraag of je mee wilt doen met de prenatale screenings. Door aan de onderzoeken mee te doen, kun je mogelijk te weten komen dat je ongeboren kindje een afwijking heeft. Hoe zou jij met deze kennis omgaan? De ene persoon vind het een prettig idee om dit vooraf te weten, zodat je je beter kan voorbereiden. De andere persoon wil het liefst zo onbevangen mogelijk de zwangerschap doorlopen. Hoe sta jij hierin? Wij ondersteunen je graag bij het maken van een keuze.

Wel of niet kiezen om mee te doen aan de prenatale screening is een persoonlijke beslissing. Het is belangrijk om te weten dat je altijd een keuze hebt en dat je je nooit gedwongen moet voelen om een bepaald onderzoek te laten doen. Bij Nij Libben zetten we ons altijd in voor een goed verloop van de zwangerschap, zoveel mogelijk volgens jouw wensen.

De verschillende onderdelen van prenatale screening

Bij prenatale screening zijn er verschillende onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd. Zo is er de NIPT test, het bloedonderzoek, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Elk van deze onderzoeken heeft een specifiek doel en kan waardevolle informatie opleveren over de gezondheid van je baby.

Als er uit de prenatale screening blijkt dat er mogelijk een gezondheidsprobleem is bij de baby, dan zal er verder onderzoek nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een uitgebreidere echo zijn, of een vruchtwaterpunctie. Het is belangrijk om te weten dat een positieve screeningstest niet direct betekent dat er een probleem is, maar dat er een hoog risico is.

Bij de PNS horen ook nog twee onderzoeken kort na de geboorte van de baby: de hielprik en gehoortest. Deze worden meestal thuis afgenomen of soms op het consultatiebureau.

Echopraktijk Friesland

Persoonlijke en betrokken echopraktijk in Friesland

Fan herte wolkom bij Verloskundig Centrum Nij Libben in Kollum. Onze echoscopisten kunnen onze cliënten bijna prenatale echo-onderzoeken aanbieden. De 13-weken echo is op dit moment nog niet mogelijk. Ook zwangeren van andere verloskundige praktijken zijn bij onze praktijk welkom voor een 20-weken echo.

Professioneel

vanuit het hart

Team Nij Libben

We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.

Saapke de Haan

lactatiedeskundige en assistente

Momo Pols

Verloskundige en anticonceptiespecialist

Kirsten

Verloskundige

Eke van der Molen

Verloskundige, echoscopiste

Annelies Banga

Verloskundige, echoscopiste