Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
De liggingsecho is een echo die op medische indicatie wordt uitgevoerd rond week 36 of 37 van je zwangerschap. We kijken of de baby goed in je buik ligt voor de bevalling.
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste
Je baby maakt verschillende fases mee in de ontwikkeling. In het tweede trimester is het kindje heel beweeglijk, maar naarmate hij of zij groter wordt en de ruimte krapper, beweegt de baby steeds iets minder. Rond week 36 of 37 liggen meeste baby’s met het hoofd richting het bekken, klaar om de wereld te ontmoeten.
Tijdens de controles in deze weken, houden we dit ook in de gaten. Meestal kunnen we de positie van de baby voelen, maar soms lukt dat niet. In dat geval zullen we een liggingsecho uitvoeren om de houding te bekijken.
De ligginsecho verloopt net als de andere echo’s, waarbij we gel aanbrengen op de buik en met de echokop over de buik bewegen. Rond deze tijd is je baby al 38 cm lang en ligt opgekruld in je buik. De baby is zo groot dat het kindje niet meer in het geheel in beeld past. Hierdoor is je kindje minder goed herkenbaar op beeld.
Naast de positie van de baby, controleren we ook andere dingen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vruchtwater. Wanneer de baby goed ligt, in de bevalhouding met de hoofd in de kom van het bekken, is er niets aan de hand.
Wanneer de baby in een stuit ligt, is het hoofd meestal naar boven gericht, en heel soms ligt het kindje dwars op de zij. Onze gespecialiseerde verloskundige kan dan een uitwendige versie uitvoeren om de baby in je buik te draaien naar de juiste houding.
Waarom is de liggingsecho belangrijk? De liggingsecho is van groot belang omdat het ons helpt te begrijpen hoe je baby in de baarmoeder ligt. Dit is cruciaal voor de planning van de bevalling en om eventuele complicaties in een vroeg stadium te identificeren.
Kan mijn partner mee naar de liggingsecho?
Zeker, je partner is van harte welkom om aanwezig te zijn tijdens de liggingsecho.
Hoe lang duurt de echo?
De liggingsecho duurt meestal ongeveer 15 minuten
Moet ik iets speciaals doen voor de echo?
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor de liggingsecho.
Kost de liggingsecho geld?
Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo.
Bij Verloskundigenpraktijk Nij Libben nemen onze speciaal opgeleide echoscopisten alle tijd voor jouw liggingsecho. Onze verloskundigen geloven in de natuurlijke kracht van de vrouw en helpen je om jouw zwangerschap zoveel mogelijk volgens jouw wensen te laten verlopen. Heb je nog vragen over de liggingsecho?
Professioneel
vanuit het hart
We hechten er veel belang aan dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat prettig vindt. Dat begint al bij het prille begin, waarbij je ongezien onze praktijk binnen kunt komen, en eindigt niet wanneer we onze zorg overdragen aan het consultatiebureau. Wij zetten ons graag in voor een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, als jij dat wilt.
Saapke de Haan
lactatiedeskundige en assistente
Momo Pols
Verloskundige en anticonceptiespecialist
Kirsten
Verloskundige
Eke van der Molen
Verloskundige, echoscopiste
Annelies Banga
Verloskundige, echoscopiste