Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd
Als je overweegt een spiraal te laten plaatsen in Kollum, dan ben je bij Verloskundig Centrum Nij Libben aan het juiste adres. Wij bieden een veilige en vertrouwde omgeving waarin je alle informatie krijgt over de verschillende opties. Onze verloskundige Momo is hiervoor opgeleid en heeft alle nodige kennis en ervaring.
Momo Pols
Verloskundige en anticonceptiespecialist
Wanneer je een spiraaltje wilt laten plaatsen, is je eerste gedachte misschien om naar de huisarts te gaan. Veel mensen weten niet dat dit ook mogelijk is bij de verloskundige of in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Welke keuze je maakt, is erg persoonlijk. Hierom zou je kunnen overwegen om jouw spiraaltje door de verloskundige van Nij Libben te laten plaatsen:
De handeling wordt uitgevoerd door een vrouw
Verloskundigen zijn gespecialiseerd in zorg voor vrouwen
We bieden een persoonlijke benadering afgestemd op jouw situatie
We hebben veel ervaring met deze handeling
We hebben ruim de tijd voor de afspraak
Er zijn twee typen spiraaltjes, de hormoonspiraal en de koperspiraal. Beide hebben dezelfde vorm van een ankertje en worden in je baarmoeder ingebracht. De voordelen van beide typen zijn hun hoge betrouwbaarheid in het voorkomen van de zwangerschap, langdurige werking en het feit dat je er niet naar om hoeft te kijken.
Ze werken echter wel op een andere manier en er zijn daarom ook enkele verschillen.
De koperspiraal:
Is omwikkeld met koper en gebruikt geen hormonen. Het koper maakt zaadcellen onvruchtbaar en zorgt voor een ongeschikte omgeving in de baarmoeder voor innesteling.
Werkt 5 jaar of 10 jaar.
Zorgt bij sommige vrouwen voor hevigere en/of langere menstruaties
De koperspiraal:
Is omwikkeld met koper en gebruikt geen hormonen. Het koper maakt zaadcellen onvruchtbaar en zorgt voor een ongeschikte omgeving in de baarmoeder voor innesteling.
Werkt 5 jaar of 10 jaar.
Zorgt bij sommige vrouwen voor hevigere en/of langere menstruaties
Het plaatsen van een spiraaltje door een verloskundige wordt altijd vergoed door de basiszorg. Wanneer je onder de 21 jaar bent, is de aanschaf van het spiraaltje zelf ook vergoed. Wanneer je ouder dan 21 jaar bent, wordt de aanschaf vaak vergoed als je aanvullend verzekerd bent, maar betaal je wel eigen risico.
De verloskundige zal je zo goed mogelijk meenemen door het proces. Het plaatsen van een spiraaltje is niet ingewikkeld en is in een paar minuten gedaan. De afspraak duurt een halfuur zodat we alle tijd hebben. Het plaatsen kan onprettig voelen, vergelijkbaar met menstruatiekrampen. Het is verstandig om van tevoren een pijnstiller te nemen.
Het plaatsen gebeurt tijdens of net na je menstruatie, dan is je baarmoeder het meest soepel. Wanneer het plaatsen gebeurt na een bevalling kan het elke dag in het eerste jaar na de bevalling. Je ligt op de behandeltafel, met behulp van een speculum (eendenbek) kan de spiraal zorgvuldig in je baarmoeder geplaatst worden. Het inbrengen van de eendenbek kan wat vreemd voelen. Je baarmoeder wordt gemeten en de spiraal wordt voorzichtig in de baarmoeder geschoven.
Tijdens het plaatsen kun je een beetje pijn ervaren. Ook kort na het plaatsen kun je pijn of kramp in je buik ervaren. Als het nodig is, kun je nog een pijnstiller nemen. Er zijn ook vrouwen die nergens last van hebben. Na zes weken hebben we telefonisch contact over hoe het gaat. Indien er twijfel is of de spiraal nog goed op zijn plek zit, volgt een controle.
Bij Verloskundig Centrum Nij Libben is het onze missie om je te ondersteunen bij het maken van de keuze die het beste bij jou past. We vinden het belangrijk dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in de zorg die we bieden.
Bij Verloskundig Centrum Nij Libben staat jouw gezondheid en welzijn centraal. Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor een afspraak of meer informatie over het plaatsen van een spiraal in Kollum.
Professioneel
vanuit het hart