Anticonceptie / Spiraaltje

Hoewel het niet altijd het eerste is waar je aan denkt tijdens de zwangerschap of na de bevalling, wij zijn er ook voor al je vragen over anticonceptie. We kunnen je informeren over de verschillende anticonceptiemethoden en helpen de meest geschikte methode voor jou te vinden

Spiraal

Overweeg je een spiraal? Het is mogelijk om die te laten plaatsen bij ons in de praktijk. Dit kan vanaf 12 weken na de bevalling. Ook vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest of al langer geleden zijn bevallen, zijn welkom om in onze praktijk een spiraal te laten plaatsen.

 

Spiralen

Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die je goed  kunt combineren met
borstvoeding.

Het spiraal wordt in je baarmoeder geplaatst door de verloskundige. Er zijn twee soorten spiralen: hormoonspiralen en koperspiralen. Ze geven 5 tot 10 jaar bescherming.

 •                rmoonspiralen (Mirena en Kyleena)
  De hormoonspiralen geven hormonen af in de baarmoeder. De hormonen zorgen er voor dat het baarmoederslijmvlies zich niet of nauwelijks opbouwt. Er wordt komt dus geen bedje voor de eicel om zich in te nestelen. Ook onderdrukken de hormonen de eisprong en maken het slijm in de baarmoedermond taaier, zodat zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen komen. Doordat het slijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd, wordt de menstruatie minder hevig of blijft helemaal weg.
  De hormoonspiralen geven 5 jaar bescherming, maar kunnen natuurlijk ook voor een kortere periode gebruikt worden (bijv. tussen twee zwangerschappen in). Deze spiralen kosten
  ongeveer 160 euro.
  Voor meer informatie: www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/hormoonspiraal/
 • Koperspiralen (T-safe en Ballerine)
  De koperspiralen geven koperionen af in de baarmoeder. Deze ionen maken de spermacellen inactief, zodat er geen bevruchting plaatsvindt. Ook maakt het koper het baarmoederslijmvlies ongeschikt  voor een eicel om in te nestelen.  Doordat je eigen hormooncyclus aanblijft, wordt je bij de koperspiraal nog steeds ongesteld. De menstruatie kan iets heviger zijn dan je gewend bent.
  Een koperspiraal werkt óók
  als morning-after spiraal, mits het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen.                                                                                                            T-safe koperspiralen zijn goed voor een gebruik van 10 jaar en kosten 69 euro. De Ballerine koperspiralen kosten 119 euro en zijn goed voor 5 jaar.
  Voor meer informatie: https://www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/koperspiraal/

 

Spiraalplaatsing

Neem contact op met ons als je graag een spiraal wilt. We kunnen telefonisch bespreken welke spiraal het beste past bij jou op dit moment. We schrijven een recept voor, zodat je de spiraal op kunt halen bij de apotheek. Ook maken we een afspraak voor de plaatsing bij ons in de praktijk op het spreekuur. Momo is de verloskundige die spiralen plaatst/verwijdert in onze praktijk. Het is belangrijk dat je geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt of dat je zwanger bent ten tijde van de plaatsing van het spiraal. Twijfel je hierover, geef dat dan aan.

Het plaatsen kan vanaf 12 weken na de bevalling. Ben je langer dan een jaar geleden bevallen of ben je nog nooit zwanger geweest, dan plaatsen we de spiraal het liefste tijdens je menstruatie. De baarmoedermond staat dan een beetje open, waardoor het plaatsen makkelijker is. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We geven dan uitleg over hoe de spiraal werkt en hoe de plaatsing precies in z’n werk zal gaan. Vervolgens wordt de spiraal geplaatst, dit duurt enkele minuten en kan een pijnlijke buikkramp geven. Daarom adviseren we 1 uur voor de plaatsing 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen te nemen. Ook is het handig om 1 uur van tevoren niet meer te plassen, zodat de blaas iets gevuld is en de baarmoeder in een rechte stand wordt gedrukt.

Het is normaal om na de plaatsing last te hebben van buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik. Deze klachten zijn vaak van korte duur. In de eerste 3-6 maanden na de plaatsing zijn onregelmatig bloedverlies, buikkrampen of extra bloedverlies gebruikelijke bijwerkingen.

Voor uitgebreide informatie over de (bij)werking van de spiralen verwijzen we naar de bijsluiter of website.
https://pharma.bayer.nl/nl/geneesmiddelen/mirena/,
https://pharma.bayer.nl/nl/geneesmiddelen/kyleena/,
https://www.t-safe.nl/,
www.ballerine.nl

We spreken een telefonische nacontrole af 6 weken na de plaatsing van je spiraal. Zonder klachten en bij een ongecompliceerde plaatsing is een echo niet noodzakelijk. Deze wordt dan ook niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Maak je eerste contact met ons

Maken van een afspraak;
bel — 0511 451 045

Of vul in en verstuur

15 + 3 =

De mail die je verstuurt vanaf deze website, met jouw persoonlijke gegevens erin, wordt door ons alleen gebruikt in het kader van je vraag of aanmelding. We houden verder geen bestanden bij van jouw gegevens tenzij we er duidelijk persoonlijk om vragen.