Nij Libben ~ Natuurlijk meer tijd

Momo Pols

Leuk dat ik me even mag voorstellen. In 2018 ben ik afgestudeerd als verloskundige in Groningen. Ik groeide op in Vlaardingen en in mijn tienerjaren verhuisde ik met mijn ouders mee naar het prachtige Friesland. Nu woon ik al een hele poos samen met mijn lieve vriend in een huis in Dokkum.

Toen er een plekje vrij kwam bij de Nij libben (destijds Praktijk Jane) kon ik niet wachten om te solliciteren. In Kollum had ik een aantal keer stage gelopen en hele leuke ervaringen opgedaan. De nuchterheid en eerlijkheid van de mensen in deze regio spreken me erg aan.

Verloskundige (BIG nummer 49925190503)

Van docent tot verloskundige

‘Dikke lieve moeder’

Mijn wens om verloskundige te worden is eigenlijk begonnen met de wens om zelf moeder te worden. Ik sloot zelfs mijn profielwerkstuk op de middelbare school af met de zin: ‘Het maakt me eigenlijk niet uit wat ik word, als ik maar een dikke lieve moeder word.’

Dat er een kindje kan groeien in de buik van een vrouw vond ik zo’n bijzonder proces, dat ik dat zelf ook graag wilde. Maar ik vond mezelf nog wat te jong (destijds 19) om echt moeder te worden, dus wilde ik graag iets doen om andere vrouwen te helpen bij hun zwangerschap en het toekomstig moederschap. Op deze manier ben ik bij verloskunde gekomen.

Toen ik eenmaal aan het studeren was, kwam ik erachter dat er nog veel meer wonderlijke dingen gebeuren in de zwangerschap. Voor de partner en het gezin verandert er veel. Om daar een rol in te spelen voelt heel bijzonder en tegelijkertijd ook heel ‘gewoon’. De zwangerschap en alles eromheen zijn natuurlijke processen, die ik graag ook zo natuurlijk mogelijk houd.

Watersport & fotografie

Behalve in de verloskundige praktijk, ben ik ook vaak te vinden op het water in een zeilboot of op een surfplank. Ik ga ook graag met mijn analoge camera op vakantie, kook (meestal) lekkere dingen en sport om die lekkere dingen er weer af te trainen. Hopelijk zien we elkaar terug op het spreekuur of tijdens de dienst!

Daarnaast heb ik mij verdiept in anticonceptie. Sinds december 2019 plaats ik spiralen en sinds 2022 ook implantaten. Het leuke hieraan vind ik dat je na (of voor) een zwangerschap en bevalling ook iemand nog kan begeleiden in het bewust kiezen voor de juiste anticonceptie, dit maakt het cirkeltje rond.